Virserum

gamla kyrkan
Wirserums gamla kyrka, byggd på 1300-talet, tillbyggd på 1690-talet,
nedrifven och ersatt med den nuvarande år 1880.

I centrala orten finns tre vattenfall, vilka har utnyttjas för kvarnar och kraftproduktion. Mellan 1830-1890 växte den industriella tillverkningen kraftigt, här fanns då pappersbruk, såg, spinneri och färgeri. På 1800-talet startades en möbelindustri och Virserums Sparbank. I början av 1900-talet kom också en affärsbank.

Det var i Virserum som den maskinella möbelindustrin i Sverige tog sin början på 1800-talet, och det är här som en stor del av landets företag i möbelbranchen har sitt ursprung.

Järnvägen från Växjö anslöts 1911 och från Hultsfred 1921. På 1920-talet startade ytterligare fabriker och byggdes offentliga anläggningar.

Virserum ligger mycket vackert i landskapet och har en intressant stadsmiljö i centrala delen, som är av stort kulturhistoriskt värde. I Virserums hembyggdspark har samlats intressanta kulturbyggnader med bland annat Fröåsa handpappersbruk.

På privat initiativ, i samarbete med kommunen, folkrörelsen m fl, har "Träarbetarnas Museum" i Virserum tillkommit. Här har man återskapat den industrimiljö sam var aktuell före elektrifieringen: vattenhjul som, via transmissioner/remmar etc, driver de olika äldre träarbetningsmaskinerna. Muséet finns i rätt miljö, på "Bolagstomten", där tidigare möbeltillverkning bedrivits.

 

Virserum 1950

Virserum 2003

 Åter till startsidan